Assalammualikum..
Entry for monday morning yang hangat sehangat Spicy Mutton with Red Sauce.. My very own recipe untuk di cuba oleh seisi keluarga... Moh gi cari kambing kta masak harini.. cicah ngn Roti Perancis mmg POWERRRRR!!! Makan dgn nasi pon ok.. nak ratah macam tu aje lagi lar ok.. Ni yang buat aku rindu nak mkn daging kambing nih... aduhhhh mak mertua lalu pon tak perasanlah!! sedap dan mengancam!!
Gambar sebenar milik Fadie Anum @ kipassusahmatiku
SPICY MUTTON WITH RED SAUCE
1kg kambing
3 sudu besar minyak zaitun
3 sudu minyak masak
1 batang serai (kisar)
2 biji bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
2 inci halia (kisar)
2 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
5 biji pegaga
5 biji cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji ketumbar
3 sudu besar rempah sup
2 sudu besar serbuk cili babas (klu nak pedas letak lebih)
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh sebuk lada hitam
penambah perisa
garam
cara-cara nyer senang aje..
reneh kambing sampai empuk, bila dah empuk ketepikan..
jgn buang air rebusan tu yer.. :)
lps tu tumis bawang besar + bawang putih + halia + bunga lawang + kulit kayu manis + pegaga + cengkih + jintan manis + biji ketumbar..
bila dah naik bau wangi, masukkan rempah sup + serbuk cili + air rebusan 1 senduk.. masak sampai garing dan wangi..
then masukkan kambing dgn air rebusan sekali.. biar sampai mendidih.. lastly, masukkan lada hitam + garam + penambah perisa.. bancuh tepung jagung dgn air dan mskkan sikit2 smpai habis.. tambah pewarna merah.. dah siap!!
hias lar ngn bwg goreng, daun sup n bwg kasi seri sikit hidangan kta..
Senang jer kan?? Makan yang sihat adalah makan yang dimasak sendiri dan terjamin kebersihannya. Kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W.. Tahu tak? Daging kambing merupakan daging yang paling rendah kolestrol. Sudah terang lagi bersuluh, daging kambing ni paling berkhasiat.
Haaa... nak tau camner petua bonda ku tersayang hilangkan bau kambing yang paling mudah?? Semudah 1 2 3... Cara dia ialah rendamkan daging kambing dengan bancuhan air kapur sebelum memasak. Daging tak berbau dan empuk bila dimasak. SELAMAT MENJAMU SELERA.
No comments:
Post a Comment