Bahan-bahannya:
2 tin jagung
1 tin jagung cream
2 liter air
1 ketul gula merah
1 kg santan
1 cawan sagu putih
5 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn air)
Garam cukup rasa
2 helai daun pandan
Pewarna kuning (jika suka)
Cara-cara membuatnya:
- Masak air hingga didih kemudian masukkan gula merah, semua jagung tin. Masak hingga gula larut.
- Masukkan santan, daun pandan dan sagu. Kacau hingga sagu menjadi jernih.
- Akhir sekali masukkan tepung kastard, pewarna kuning dan garam. Masak hingga mendidih.
Sedap di makan panas-panas bersama roti.
Bahan-bahannya:
Sirap + 5 sudu gula (larutkan dengan secawan air)
500ml air soda
1 tin susu cair
Ais
Cara-caranya:
- Campurkan sirap, ais dan air soda. Masukkan kedalam peti sejuk. Biarkan sehingga betul-betul sejuk (jika tidak sejuk, air bandung akan nampak seperti susu basi bila campur dengan susu cair)
- Kemudian campurkan susu cair sambil kacau rata.
- Sedia di hidang.
No comments:
Post a Comment